Mundialito de El Porvenir

Događaji

Mundialito de El Porvenir, koji se ponekad naziva i Mundialito de La Victoria, turnir je u uličnom nogometu koji se svake godine organizira u kvartu La Victoria u gradu Lima, Peru. Prvenstvo je rođeno nakon što je entuzijazam za nogometno Svjetsko prvenstvo 1950. nadahnuo ekipu iz kvarta La Victoria koji su odlučili organizirati nogometno prvenstvo na ulici bloka 6. Na prvom turniru sudjelovalo je 8 momčadi. Prvak je tom prilikom osvojio loptu kojom se igralo prvenstvo.

Prva prvenstva pa sve do 1960 bila su obilježena policijskim progonom jer je za vrijeme vlade Manuela A. Odríe bilo zabranjeno igrati nogomet na ulici. Tijekom godina broj sudionika se povećavao. Za 30. izdanje (1980.) registriralo se oko 800 timova. Nokaut runde nastale su kao nužnost i igrale su se nedjeljama uoči glavnog događaja na obližnjim betonskim futsal terenima. 1976. osnovano je Kvartovsko kulturno i sportsko udruženje El Porvenir koje od 1978. organizira turnir. Nekoliko profesionalnih nogometaša a kasnije i reprezentativaca, igralo je na ovom turniru.

Turnir se održava 1. svibnja svake godine.

Zbog iznimne popularnosti stanovnici zgrada, koje gledaju na teren, iznajmljuju svoje balkone. Cijene dosežu i do nekoliko tisuća kuna po mjestu. Vlasnici balkona spremaju i serviraju hranu. Pravi VIP-hospitality paket.

Sustav natjecanja

Na finalnom turniru nastupa 14 kvalificiranih timova, prošlogodišnji prvak i prvak Panameričkog futsal kupa (susjedni turnir). Osmina finala, četvrtfinale, polufinale te veliko finale. Samo se završni događaj igra na ulici u bloku 6.

Pravila igre

U početku se igralo s momčadima od 7 igrača. Trenutno momčadi igraju s 5 igrača. Mogu napraviti neograničen broj izmjena. Igraju se dva poluvremena od po 20-minuta. u slučaju izjednačenog rezultata nema produžetaka ali vrijede sljedeći kriteriji po redoslijedu:

-Pobjeđuje momčad s najvećim brojem kornera.

-Pobjeđuje ekipa s najmanje počinjenih prekršaja.

-Pobjeđuje ekipa s najvećim brojem ubačaja sa strane.

-Izvode se 3 penala

 

Odgovori