Vatreni tek ulaskom ‘senatora‘ srušili Maltu; Dalić oštro poručio: Mi nismo ekipa

Home Sport
RIJEKA – Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je u 3. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Vatreni su na Rujevici svladali Maltu 3-0 golovima Perišića, Modrića i Brekala.
Izbornik Zlatko Dalić ostao je uoči ove utakmice bez usluga Kramarića koji je ozlijedio gležanj, a želio je odmoriti Modrića, Brozovića, Lovrena i Perišića. Protiv 85. reprezentacije svijeta Hrvatska je prvih 45 minuta odigrala ne-dobro. Zaprijetio je Vlašić već na samom startu utakmice, u 14. Pašalić je pogodio gredu, a u 18. kad je Juranovića lopta pogodila u ruku, nije dosuđen kazneni udarac za Maltu. Kroz sredinu terena nije bilo prolaza u dobro organiziranom malteškom bloku, dok preko bokova, ono što je prošlo prema šesnaestercu bilo je bez učinka.

 

Drugi dio počeo je kao i prvo. U prigodi je bio Vlašić koji je potpuno neometan vrlo mlakim udarcem pogodio vratara Malte. Malo kasnije zaprijetio je i Oršić, ali čuvar malteških vrata ponovno je bio pobjednik. Jalova igra naših u 54. natjerala je izbornika Zlatka Dalića da u igru gurne Modrića, Pašalića i Brekala, a malo kasnije u igri je bio i Borna Barišić. Urodilo je plodom u 62. kad je Borna Barišić s lijeve strane s ruba šesnaesterca ubacio u peterac Malte, a Perišić nogom zabija za 1-0. Vatreni su potpuno dominirali nakon toga. U 75. Modrić je povisio na 2-0 iz kaznenog udarca nakon što je jedan od stopera Malte igrao rukom. Točku na i stavio je Josip Brekalo u 90. minuti. Perišić je pobjegao po lijevoj strani i gurnuo za napadača Wolfsburga koji je zabio za 3-0.

U H skupini Cipar je u Nikoziji svladao Sloveniju 1-0, a Slovačka je pobijedila 2-1 Rusiju u Trnavi.

Hrvatska je prva sa šest bodova koliko ima i druga Rusija. Treća Slovačka ima pet, četvrti Cipar je na četiri. Slovenija je peta s tri, a posljednja Malta ima jedan bod.

„Mučili smo se u ovom ciklusu, u ovih 10 dana, nije nam baš sve išlo kako smo htjeli, izvukli smo se iz toga i idemo dalje. Imali smo u planu u prvom poluvremenu pokušati sa svježim igračima, s odmornijim igračima, te da u drugom dijelu, kad protivnik padne, uđemo s drugim igračima i eto, na kraju smo pobijedili“, rekao je Dalić i objasnio je što ga je nerviralo i protiv Slovenije i protiv Malte:

„Mi smo u trećoj minuti stvorili zicer i opet ga nismo zabili. Nas je prije sve išlo,a sad nas ne ide. Kad mi damo prvi gol mi to lako riješimo, tako bi riješili i Sloveniju. Mučili smo se, teško je bilo to gledati, i meni na klupi i vama. Bili smo u situaciji kao da igramo s Francuzima i Brazilom. Nisam mislio uvesti ni Modrića i Perišića, ali morao sam, i to je rezultiralo s tri boda i pobjedom“, poručio je Dalić i osvrnuo se na skupinu u kojoj je bilo iznenađujućih rezultata.

„Kiksat će svi. Slovenci su protiv nas dali 150 posto, nakon toga im se teško vratiti. To je normalno, mi smo meta svima kao viceprvaci svijeta, svi su protiv nas napaljeni, ali nakon toga se ne možeš oporaviti. Slovenci su protiv nas istrčali 120 kilometra i sada su izgubili i drugu utakmicu. Na kraju jer sve dobro ispalo“, rekao je Dalić i izrazio nezadovoljstvo igračima koji su igrali do ulaska Modrića, Perišića i Brekala.

„Očekivao sam više od njih, ipak je ovo Malta i ne mogu biti tako u strahu. Shvaćam da je utakmica bila zahtjevna i mora se…ali ti dečki moraju dati više jer ovo je ipak hrvatska reprezentacija, a nitko nije napravio jedan na jedan osim Kovačića, kako ćeš probiti beton od 10 igrača ako nećeš probiti jedan na jedan“, rijetko tako oštar bio Dalić i poručio je kako je s igračima održao sastanak. Evo što im je rekao nešto više od dva mjeseca prije EURO-a.

„Mi još nismo ekipa. Ono što smo radili prije SP-a, postali smo tad ekipa, ali sad to nismo, i to nam se vraća. To je bila bit mog sastanka. To je moj posao i sukus problema da mi nismo bili tim i ekipa. Ne kažem da su bili svjesni da to rade, ali nisu se još infiltrirali unutra, treba vremena i selekcija“, rekao je izbornik.

Jedan dio problema možda će rješavati s igračima iz mlade reprezentacije.

„Želim da se mlada reprezentacija plasira dalje, ima tu igrača koji će nam sigurno biti na dispoziciji. Imaju potencijala koji će sigurno unijeti svježu krv ovdje i malo razdrmati neke stvari“, za kraj će Dalić.

Sljedeća utakmica Vatrenih u kvalifikacijama za SP je 1. rujna u Rusiji, a između toga je EURO-a.

Napisao/la 

Odgovori