Otvoreno pismo predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza

Home Sportmix
ZAGREB – Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza dr. sc. Marijo Možnik uputio je danas apel Ministarstvu turizma i sporta, Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, obraćam Vam se kao predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza u ime 58 klubova članica koje okupljaju preko 10.000 gimnastičarki i gimnastičara diljem Hrvatske s kojima svakodnevno radi preko 300 trenera. Obraćam Vam se ispred bazičnog sporta koji je Republici Hrvatskoj od osamostaljenja do danas donio olimpijsku medalju, 4 svjetske, 12 europskih, 5 mediteranskih i čak 137 medalja s turnira Svjetskih kupova. Velika hrvatska delegacija muške i ženske sportske gimnastike u subotu, 17. travnja odlazi na Europsko prvenstvo u Basel još jednom razveseliti svoju zemlju. Hvala Vam što ste dopustili da branitelji europskih medalja Tin Srbić, Filip Ude, Aurel Benović, dvostruka olimpijka Ana Đerek i njihove kolegice i kolege iz vrha naše gimnastike mogu trenirati i maksimalno se pripremiti za ovo natjecanje.

Ipak, samo Tin, Filip, Aurel i Ana nisu hrvatska gimnastika. Oni su šlag iznad desetak tisuća djece i mladih sportaša kojima su uzor, koja sanjaju dostići njihovu razinu, ali kojima je slijedom raznih neutemeljenih Odluka posljednjih mjeseci – uskraćeno pravo sanjati. Gimnastika je izrazito kompleksan bazični sport. Sport u kojemu je zbog specifičnosti sprava dvorana jedino sigurno mjesto za treniranje i napredak.

Međutim, posljednjom Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite u kojoj je zabranjeno treniranje i natjecanje za najveći dio našeg sporta, a kako bi održali djecu i mlade u sportu i popustili pred pritiscima nezadovoljnih roditelja ili pak održali financijsku egzistenciju, mnogi su klubovi primorani posegnuti za improviziranim treninzima na otvorenom. Naravno, pravi gimnastički trening na otvorenom je nemoguć i sportaše stavlja u nesigurne i opasne uvjete.

Za razliku od nekih drugih sportova kojima je Odlukom ipak dopušteno treniranje, a njihov sport je moguće prakticirati u sigurnim uvjetima i na otvorenom. Paradoks svega je i činjenica da su paralelno sa zatvorenim gimnastičkim dvoranama, teretane – otvorene. I to bez epidemioloških uporišta u smislu razlikovanja aktivnosti koje se provode u teretanama – također na raznim spravama, kao i u gimnastici. Hrvatski gimnastički savez od početka pandemije COVID-19 redovito izvještava svoje klubove članice i sportaše o svakoj novoj epidemiološkoj preporuci, svakoj odluci…

Niti jedan prigovor na pridržavanje epidemioloških mjera hrvatska gimnastika sve ove teške mjesece nije dobila, i zato s pravom možemo postaviti pitanje – zašto smo kao sport u neravnopravnom položaju s ostalim sportskim kolegama? Prema svim statistikama tjelesna aktivnost kod djece u Republici Hrvatskoj je pri dnu europskih zemalja. Ne smijemo ni pomisliti kakvo će tek mentalno zdravlje djece i mladih biti nakon svih ovih zabrana i zatvaranja.

Koliko djece i mladih odustaje od bavljenja sportom… Svjesni smo epidemiološke situacije u Hrvatskoj i svijetu. Nitko je ne negira, međutim, molimo Vas i apeliramo da se prilikom novih donošenja mjera gimnastiku razmatra kao bazični sport. Sport koji dugoročno ne donosi samo novog Tina, Filipa, Aurela ili Anu, nego sport koji iz svoje baze može stvoriti i novu Sandru Perković, Luku Modrića, Bojana Bogdanovića… Ako se i dalje nastave diskriminirajuće mjere za naš sport, jedna velika, vrijedna baza od desetak tisuća djece po cijeloj Hrvatskoj bit će nepovratno uništena.

Njihovi snovi su ionako već mjesecima poljuljani. U nadi da ćete shvatiti naše probleme te potrebe djece i mladih sportaša, roditelja, trenera i cijele naše gimnastičke obitelji, srdačno Vas pozdravljam”.

Napisao/la 
Foto: AlessandroSquassoni | Pixabay

Odgovori