Čeferin udario po nogometnim bogatašima: Igrači iz Super lige neće igrati SP i EP

Home
ZAGREB – Reakcije na formiranje nove nogometne klubova Super lige 12 bogatih klubova stižu sa svih strana.
Real iz Madrida danas je objavio da je potpisan sporazum te da bi Liga trebala krenuti čim prije. Krovna nogometna organizacija UEFA već je jučer na samu najavu osnivanja ovog natjecanja poručila da će kazne za klubove koji pristupe Super ligi biti drastične, a sada su objavili i moguće kazne. Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin poručio je danas iz središta UEFA-e: „Igračima koji će igrati u Super ligi bit će zabranjeno igrati na Svjetskom prvenstvu i EURU. Neće im biti dopušteno da igraju za svoje reprezentacije”. Da bi nogomet ostao “najvažnija sporedna stvar na svijetu” i zadržao onu izvornu esenciju masovnog sporta, a ne samo privilegija najbogatijih, predsjednik UEFA-e Čeferin apelira da svi dignu svoj glas pozivajući sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da se pridruže u borbi protiv takvog projekta.

Član Izvršnog odbora UEFA-e i predsjednik HNS-a je za španjolski sportski list Marcu poručio: “Nećemo dopustiti urušavanje nogometne piramide temeljene na solidarnosti među klubovima i među 55 europskih nogometnih saveza. Treba dopustiti manjim klubovima da da se natječu protiv velikih i pokušaju ih pobijediti. To je sport kakvog svi želimo, a kojeg ne žele malobrojni vlasnici klubova”, rekao je Šuker, koji je igrao za dva velikana, Real i Arsenal, koji su potpisali da žele igrati u Super ligi.

Mnogobrojni nogometaši, treneri i navijači osuđuju ovaj postupak vodstva klubova, a među prvim se oglasio i naš Dejan Lovren: “Nogomet će u bliskoj budućnosti biti na rubu propasti. Nitko ne gleda širu sliku, samo onu financijsku. Nadam se da ipak možemo riješiti ovu neugodnu situaciju”, poručio je hrvatski reprezentativac na twiteru.Bivši igrači Manchester Uniteda, Rio Ferdinand i Phill Neville svojem bivšem klubu poručili su da je “pohlepan”, a njihov bivši trener, legendarni Alex Ferguson poručio je da je ova odluka korak nazad od 70 godina.

Suludi postupak nogometnih bogataša osudio je predsjednik Francuske Macron i Engleski premijer Boris Johnson. Macron je izrazio zadovoljstvo što su francuski klubovi odbili sudjelovati u Super ligi, a premijer zemlje u kojoj je izmišljen ovaj sport, Johnson, podržava svoj nacionalni Savez u nastojanjima da se zaštiti nogomet i nacionalna liga rekavši: “To je udarac u srce domaće lige koji su zabrinuli navijače diljem zemlje. Klubovi moraju odgovoriti i objasniti svojim navijačima i nogometnoj zajednici ovu odluku prije poduzimanja daljnjih koraka”, poručio je britanski premijer.

Odgovori