UEFA najavila kazne klubovima ukoliko osnuju ‘Superligu‘

Međunarodni nogomet
NYON – Superliga projekt je o kojem se govori već duže vrijeme, a i najvećim skepticima jučer je postalo jasno da velik dio najmoćnijih europskih klubova uistinu planira osnovati novo elitno natjecanje. Naime, UEFA je oštro reagirala na vijest francuskog RMC Sporta koji tvrdi da 12 klubova iz Engleske, Španjolske i Italije ima dogovor o pokretanju lige u kojoj bi sudjelovalo 20 najjačih momčadi Starog kontinenta. Prenosimo dio UEFA-inog priopćenja;

“Ako bi se to i dogodilo, želimo ponoviti da ćemo mi UEFA, engleski FA, španjolski nogometni savez (RFEF) i La Liga, talijanski savez (FIGC) i Serie A, ali i FIFA i sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikada treba solidarnost. Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, na svim razinama, kako pravosudne tako i sportske kako bismo spriječili da se to dogodi.
 
Nogomet se temelji na otvorenim natjecanjima i sportskim zaslugama, ne može biti drugačije. Kako su ranije najavile FIFA i šest Konfederacija, uključenim klubovima bilo bi zabranjeno igrati na domaćoj, europskoj i svjetskoj razini, a njihovim igračima moglo bi biti zabranjeno da igraju za svoje reprezentacije. Zahvaljujemo klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili prijaviti se za ovo.
 

Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta ako bi bio najavljen”, stoji između ostalog u UEFA-inom priopćenju. 11 klubova koje je RMC Sport naveo su Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan, Juventus, a uz njih je i Manchester City, ali navodno “Građani” još nisu potpisali taj dogovor.

Gledano strogo nogometno; Superliga bila bi iznimno atraktivno natjecanje s mnoštvom sjajnih utakmica. Ali jednostavno – tako ne treba gledati, jer nogomet je više od sporta. Razlika između bogatih i siromašnih globalni je problem i kako vrijeme ide postat će sve veći, te je stoga poruka Superlige, odnosno klubova koji je žele osnovati, loša za ovo društvo. I tko god ustraje u toj ideji neka odmah skine onu naljepnicu ‘Respect‘ s dresa, jer takvi poštovanja nemaju.

Naposljetku, velike nikad nije bilo previše briga što misle mali, ali svaki istinski navijač i poznavatelj sporta, makar mu u srcu bio neki od ovih klubova, na ideju Superlige mora im poručiti – sram vas bilo.

Napisao/la 
Foto: UEFA logo

Odgovori