Kako je Perez pokušao ukrasti nogomet

Zanimljivosti
ZAGREB (Ivica Maras) – Objavom dvanaest bogatih europskih klubova iz Engleske, Španjolske i Italije o osnivanju nove nogometne lige – Superlige, otpočeo je, do sada rijetko viđeni medijski obračun, čije su posljedice za nogomet u konačnici još uvijek teško sagledive. I dok predsjednik madridskog Reala, te ujedno i predsjednik Superlige Florentino Perez u pokretanju ovog projekta vidi jedino rješenje za spas europskog nogometa, dotle gnjevni predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin poručuje kako “Superliga pljuje u lice svima onima koji vole nogomet”, i novo natjecanje naziva “besmislenim projektom kojem na prvom mjestu nije nogomet nego isključivo novac”.

O novcu govori i Perez, te navodi kako je “samo Real Madrid u gubitku 400 milijuna eura u posljednje dvije godine” (istovremeno gradi stadion od 600 milijuna eura), i kako će taj novac koji gube igrajući Ligu prvaka nadoknaditi kroz sudjelovanje u Superligi. To isto očekuje i Barcelona čiji akumulirani minus iz prethodnih godina probija cifru od milijardu eura, pa im je prihvatljiva svaka opcija koja ih vadi iz “crvenoga” na klupskom računu. Pri tome, o europskoj duši nogometa i sudbini drugih europskih klubova isti ne vode mnogo računa. Slično razmišljaju i vlasnici Juventusa i Milana suočeni sa velikim financijskim gubicima nastalim u koronakrizi i prije nje.

Ulaskom američkog kapitala u europski klupski nogomet (Manchester United, Liverpool) financijski interes manjine zarazno se raširio i preobrazio mentalitet posrnulih nogometnih velikana Starog kontinenta, koji u osnivanju zatvorene lige elitnih klubova vide izlaz iz financijske krize. Sve vrijednosti europskog nogometa – emocije, navijačku pripadnost, utakmice “malih” sa “velikima”, upadanje i ispadanje iz liga – nestale bi, jer nisu važne za ono jedino važno – stjecanje profita. Takav, isključivo komercijalni projekt, na sreću je na tlu Europe utopijske naravi, i neće ga podržati nitko tko ne želi nestajanje nogometa kakvoga znamo, nogometa koji je još uvijek najpopularniji sport na svijetu.
 
Superligu uostalom ne žele niti navijači klubova koji bi tu istu ligu igrali, pa je tako engleski Chelsea izgleda prvi klub koji je pod pritiskom svojih fanova zatražio izlazak iz nove lige. Uskoro bi tim putem mogli krenuti i drugi “superligaši”, i ideja o europskoj nogometnoj NBA ligi ostala bi samo – ideja, a scenarij za film “Kako je Perez ukrao nogomet” izgubio bi svaki smisao.
 

Odgovori