Zašto bi Descartes bio ponosan na Arsenea Wengera?

Međunarodni nogomet
ZAGREB (Ivica Maras) – Napeto čekanje na VAR odluke i milimetarski precizna geometrija kod određivanja situacija zaleđa, svakim danom troši ionako tanke živce nogometaša i njihovih trenera, a posebno “ugrožena” skupina prilikom iščekivanja odluke video pomoćnika svakako su oni najvatreniji navijači.

Kada glavni sudac nakon dugih konzultacija s VAR-om poništi pobjednički zgoditak u 90. minuti utakmice zbog nesretnog kažiprsta lijeve ruke koji se našao u zaleđu prilikom upućivanja lopte prema strijelcu, utemeljitelj analitičke geometrije, francuski filozof Rene Descartes (1596-1650), može biti sretan što više nije u prilici čuti i vidjeti sve verbalne i neverbalne inačice izljeva bijesa “oštećene” strane. Zato je jedan drugi Francuz, svjestan težine izazova i važnosti ovog vjerojatno najsloženijeg nogometnog pravila, odlučio popraviti stvar.

Poznati nogometni stručnjak, usto diplomirani inženjer i magistar ekonomije Arsene Wenger, predložio je pravilo po kojem napadač ne bi bio u zaleđu, ako je bilo koji dio tijela kojim se može postići gol u liniji sa obrambenim igračem (neovisno o tome je li golu najbliži neki dio tijela kojim se gol ne može postići). Prst ili ruka napadača ispred zadnjeg igrača obrane, time ne bi više predstavljala nedozvoljenu poziciju. Istraživanja na terenu su pokazala, da bi primjena Wengerovog pravila smanjila broj zaleđa u engleskom Championshipu sa četiri na dva po utakmici. Zaleđa bi se dakle prepolovila, a napadački stil igre dodatno bi se favorizirao! FIFA je i službeno najavila kako će Wengerov prijedlog ozbiljno razmotriti i ispobati u praksi. Bravo za FIFA-u, neka samo požuri sa svojim razmatranjem!

Wenger je kao predsjednik FIFA-inog Odbora za razvoj nogometa ujedno najavio i revolucionarno uvođenje sustava “automatiziranog zaleđa”, koji bi pomoćniku glavnog sudca putem crvenog svjetla na njegovom satu dojavio ako je igrač u nedozvoljenoj poziciji. Osim preciznijeg donošenja odluka oko zaleđa, taj bi sustav smanjio dugo vrijeme čekanja na VAR odluku – u prosjeku ono trenutačno iznosi čak 70 sekundi! Suci bi sada imali nepobitan dokaz o poziciji igrača, i preostalo bi im tek odrediti je li igrač u poziciji zaleđa utjecao na igru ili nije.

Wenger se nada, kako će spomenuta tehnologija biti spremna za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022., a mi se nadamo još ponekoj inovaciji i prijedlogu sedamdesetjednogodišnjeg Francuza kojim bi se skratilo vrijeme čekanja na konačnu sudačku odluku, nakon VAR provjere. I sačuvalo na taj način mnogo živaca na travnjacima i oko njih. Descartes bi sigurno bio ponosan na svog sunarodnjaka Wengera, koji na najbolji način slijedi u praksi njegovu poznatu izreku – mislim, dakle jesam!

Napisao/la 

Foto: joshjdss

Odgovori