Na Ciprane s “lažnom devetkom” i pravim pristupom

Home

ZAGREB (Ivica Maras) - Na putu za Katar, gdje se koncem iduće godine igra Svjetsko prvenstvo, nogometnu reprezentaciju Hrvatske čekaju još četiri protivnika - dva u listopadu i dva u studenome.

Ako znamo da u Katar direktno putuje samo pobjednik skupine, i da je Hrvatska kao vodeća u ovom trenutku bodovno izjednačena s Rusijom, lako je zaključiti kako je svaka od preostale četiri utakmice za Vatrene – najvažnija. To znači, i današnja protiv Cipra u Larnaci.

 Hrvatska i Cipar svoj su prvi susret u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, igrali u ožujku na riječkoj Rujevici. Tri dana ranije, Hrvatska je izgubila od Slovenije u Ljubljani, a Cipar je kod kuće remizirao sa Slovačkom. Sa Rujevice pamtimo tek pobjednički gol Pašalića u 40. minuti, i pravi bunker Ciprana, koji su Dalićevi izabranici napadali bezidejno i neefikasno. Tri dana kasnije, Ciprani su u Strovolosu pobijedili Slovence golom Pittasa u 42. minuti, i time je njihova bodovna berba, barem zasada – završila. U sljedeće tri utakmice primili su sedam golova, a nisu postigli nijedan.

Posljednji su u skupini H, sa istim brojem bodova kao i Malta, ali slabijom gol-razlikom. Igra hrvatske reprezentacije nakon pobjede nad Ciprom, rasla je iz utakmice u utakmicu, pa su u sljedeće četiri utakmice Vatreni postigli sedam golova, a nisu primili nijedan. Rujanski ciklus kvalifikacija posebno je bio uspješan. Remi sa Rusijom u Moskvi, pobjede protiv Slovačke u Bratislavi i Slovenije u Splitu, pozicionirale su Hrvatsku na prvo mjesto u skupini H.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Gostovanja na Cipru i Malti, i dolazak Slovačke i Rusije u Osijek, odnosno Split, na papiru izgledaju kao idealan raspored za potvrdu katarske vize. Iskustvo iz ranijih kvalifikacija nas upozorava, da je od papira uvijek važnije ono što se dogodi na terenu, i da se stvari itekako znaju zakomplicirati ukoliko se bilo koga potcijeni. A svi, pogotovo oni iz skupine reprezentacija-autsajdera, itekako žele skalp svjetskog nogometnog doprvaka, čak i onda kada su im šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo ravne nuli.

Na Cipru se danas među Vatrene vraća kapetan Luka Modrić, koji zbog ozljede nije igrao tri rujanske kvalifikacijske utakmice, i to je još jedan jak argument za optimizam Zlatka Dalića.

Povratak Joška Gvardiola i Dominika Livakovića, odlična forma Ivana Perišića, buđenje Josipa Brekala nakon prelaska u Torino, postojanost forme Matea Kovačića i Marcela Brozovića, golgeterska forma Marka Livaje, životna forma Luke Ivanušeca – sve su to lijepe vijesti prije ogleda u Larnaci. Poziciju desnog beka mogao bi pokrivati debitant Josip Stanišić iz Bayerna, a lijevoga gotovo sigurno – Borna Sosa iz Stuttgarta. Sa Leipzig-ovim Gvardiolom na lijevom stoperu, zadnja bundesligaška linija nije odveć iskusna i uigrana, ali najvažnije stvari bi se ionako morale događati uglavnom na polovici Ciprana. Hoće li “lažnu devetku” u vrhu napada večeras igrati Kramarić ili Livaja, ne čini se toliko bitno, koliko je bitno da pristup igri naših reprezentativaca u Larnaci bude pravi, nikako “lažan”.

Napisao/la 

 

Odgovori