Zašto je Zlatko Dalić godinu dana prije Mundijala u Kataru?

Hrvatska
Hrvatski izbornik Zlatko Dalić, najavio je neke formacijske promjene u igri svjetskih doprvaka (tri braniča u zadnjoj liniji), ali je neozbiljnim nazvao svako daljnje širenje popisa reprezentativaca. Može li se izbornikov ozbiljni stav kako “u Kataru neće nitko debitirati” nazvati neozbiljnim?
 
Sve dobro što se u Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji događalo nakon Europskog prvenstva, sam je Dalić pripisao promjeni činjenice da se “u reprezentaciju teško ulazilo i teško ispadalo iz nje”. Otvorio je vrata nacionalne vrste novim igračima, i kako sam kaže, taj se rizik isplatio.
 
Sada ta ista vrata najednom zatvara, a istovremeno poručuje kako “nitko ne smije pomisliti da je u reprezentaciji siguran”. U reprezentaciji koja se godinu dana prije Svjetskog prvenstva odriče debitanata i “svježe krvi” u hrvatskom dresu. Istinabog, svoju izjavu – “to je to od igrača za Svjetsko prvenstvo”, hrvatski izbornik proširuje mogućnošću po kojoj ipak “ima nekih iz U-21 reprezentacije” koji se mogu dokazati za Katar, ali se a priori odriče mogućnosti da netko izvan šireg popisa reprezentativaca, svojim dobrim igrama u klubu, zasluži poziv među Vatrene.
 
Stalne promjene u sastavu reprezentacije tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Dalić sada opravdava “silom prilika”, i najavljuje povratak Ruskoj formuli uspjeha, po kojoj se mora “znati tko igra u prvih jedanaest”, i poznatoj formuli po kojoj “se u reprezentaciju teško ulazi i teško se iz nje ispada”. Vraća se staroj filozofiji, koja ne uvažava realne okolnosti, niti formu u kojoj se igrači nalaze – filozofiji zbog koje i sam zamalo nije “ispao” iz reprezentacije. U trećem mjesecu sljedeće godine Hrvatska će reprezentacija odigrati dvije prijateljske utakmice, prvoga dana mjeseca travnja ždrijeb je skupina na Svjetskom prvenstvu, a u lipnju se igra Liga nacija. Mundijal u Kataru počinje krajem studenoga.
 
Toliko toga može se promijeniti “silom prilika” u sastavu naše reprezentacije u narednih 365 dana, da ni brojka od 33 igrača koja su Katar izborili, ne garantira kako neće biti potrebe za novim igračima među Vatrenima. U tom će razdoblju neki hrvatski nogometaši koji nisu u izbornikovom fokusu ovoga trenutka vidno napredovati, neki koji jesu nažalost će stagnirati ili nazadovati, a igračka forma ionako je nestalna varijabla. O ozljedama da i ne govorimo. Svaki pokušaj da se godinu dana prije početka Svjetskog prvenstva imena reprezentativaca “zamrznu” stoga je iluzoran i nadasve neozbiljan.
 

Napisao/la  

Odgovori