Kakav pritisak u nastavku prvenstva očekuje trenere u klubovima “velike četvorke” HNL-a?

HNL Home
ZAGREB – Krajem tjedna, čeka nas nastavak “nikad neizvjesnijeg” hrvatskog nogometnog prvenstva. Takav epitet sezoni 2021./2022. osigurali su vodeći Dinamo, Rijeka, Osijek i Hajduk, kao četiri ozbiljna pretendenta na titulu prvaka.

Koliko ozbiljna, ne pokazuje samo pogled na jesensku ljestvicu, već i dosada realizirani dolazni transferi tih klubova u zimskom prijelaznom roku. Do kraja igračkih “migracija” u HNL-u ostala su još puna tri tjedna pa je realno očekivati još poneki bombastičan transfer u klubovima “velike četvorke”.

Koliki se pritisak na konačni ishod prvenstva već sada osjeća u taborima četiri navedena kluba, najbolje govore izjave četvorice trenera. Kopić, Tomić, Bjelica i Dambrauskas svoje izjave za medije započinju i završavaju istom mantrom: “Razmišljamo samo o prvoj sljedećoj utakmici”. Ne postoji jači dokaz o težini tereta koji trenerima stvaraju pritajena i manje pritajena rezultatska očekivanja njihovih uprava i navijača, od te “obrambene” izjave. Koliko će uspješno četvorica trenera “prodati” tu psihologiju svojoj svlačionici i koliko će vanjski pritisci remetiti fokus pojedine momčadi na sljedećih 90 minuta, posebno je važno u analizi konačnog raspleta sezone.

Nogometaši Dinama, osim superiorne igračke kvalitete, imaju najviše iskustvene otpornosti na rezultatski pritisak. Puno je osvojenih titula u nogama i glavama momaka u modrim dresovima i pravo je pitanje kako će se s rezultatskim pritiskom, pogotovo u situaciji kada su aktualni prvaci ostali bez mogućnosti osvajanja Kupa, nositi njihov trener. Osim toga, europske utakmice u veljači sa Sevillom, mogu imati značajnog utjecaja na vremenski bliske utakmice Kopićeve momčadi u HNL-u. Do kraja prijelaznog roka, manje je za snagu momčadi bitno hoće li na Maksimir doći još neko zvučno ime, koliko je bitno da sa Maksimira ne otiđe nitko od nositelja igre.

Za trenera Rijeke, najveći pritisak dolazi zapravo iz same završnice Kupa, odnosno polufinalnog ogleda s Osijekom na Rujevici početkom ožujka. Najavljeni odlasci nekih važnih igrača iz “Grada koji teče”, umanjuju izglede “Riječkih bijelih” u borbi za naslov prvaka, ali takva percepcija može Tomićevoj momčadi donijeti i vjetar u leđa. Manja očekivanja, znače ujedno i manji pritisak koji zna blokirati potencijalnu igračku energiju. U situaciji kada ih iz borbe za sami vrh otpišu i kada nemaju po toj logici više što izgubiti, treneri i njihove momčadi i te kako znaju ugodno iznenaditi. Za konačan sud o veličini pritiska na Rujevici, valja nam ipak pričekati kraj prijelaznog roka.

Nenad Bjelica, čini se tako, otvara sve svoje karte na stol. Priču o psihološkoj nespremnosti njegovih igrača u borbi za naslov, koju je protekle sezone često ponavljao, sada je zamijenila manje oprezna i puno optimističnija retorika iz koje se jasno može iščitati kako su Osječani u svim segmentima, pa tako i psihološkom, potpuno spremni napasti titulu prvaka. Posebno se takve poruke čuju iz usta trenera Osijeka otkako je za “Bijelo-plave” potpisao bivši hajdukovac Mijo Caktaš. Najava o dovođenju još jednog kapitalnog igrača, samo potvrđuje velike i neskrivene ambicije Osječana. Kakve će rezultate donijeti Bjeličino otvoreno iskazivanje krajnje namjere o osvajanju makar jednog od dva pehara koja su u igri i kako će se s tim pritiskom nositi njegova momčad, ostaje nam tek za vidjeti.

Glad za trofejima nije nigdje tako izražena kao danas u Splitu. Isto tako i prevladavajuće uvjerenje da je napokon došlo vrijeme da barem jedan od dva pehara završi u vitrinama na Poljudskom stadionu. Staloženog Dambrauskasa očekuje ogroman pritisak navijača Hajduka, koji u odličnom Marku Livaji vide glavni argument za takav scenarij. Za vjerovati je, kako će predsjednik Jakobušić i sportski direktor Nikoličius do kraja prijelaznog roka dovesti litavskom treneru još poneko igračko pojačanje i time dodatno osnažiti ambicije posade na “Bijelom brodu”. Ne treba zaboraviti da se finale Kupa igra u Splitu i da Hajduk u polufinalu dočekuje Goricu. Isto tako, ne treba zaboraviti koliko je tanka linija između euforije i potpunog nezadovoljstva kada su u pitanju reakcije navijača na svaku pobjedu i svaki poraz Hajduka. Na toj tankoj liniji svoj će balans morati održati prije svih trener Dambrauskas.

Napisao/la  Ivica Maras

Odgovori