11 klubova koji su promijenili tijek nogometne povijesti

Događaji Navijači
Zanimljiva knjiga za sve ljubitelje nogometa objavljena je sredinom prošle godine. Knjiga prati nogometna događanja do prvog Svjetskog prvenstva 1930. godine.
Origin stories – The Pioneers Who Took Football To The World

Chris Lee – urednik bloga i podcasta o nogometnoj kulturi Outside Write i autor knjige objavio je članak na svojoj stranici o 11 klubova koji su promijenili tijek nogometne povijesti. Među njima nalazi se i jedan hrvatski klub.

➡️ Izvorni članak pročitajte na ovom linku ⬅️

Chris Lee

“Istraživao sam korijene nogometa za svoju novu knjigu, Origin Stories: Pioneers Who Took Football To The World. Tijekom procesa razmišljao sam o najutjecajnijim i najznačajnijim nogometnim klubovima. Teško ih je suziti na uži izbor, ali evo nekoliko prijedloga i rado bih čuo vaše s razlogom vašeg odabira.

Kriteriji: Klub je morao imati značajan utjecaj na razvoj nogometa u svojoj zemlji ili izvan nje u trenutku kada je još trebalo obaviti neku ‘evangelizaciju’. Ne mora više ni postojati, ali mora imati naslijeđe. Krenimo”…

Sheffield FC

Foto: Chris Lee

Najstariji postojeći nogometni klub na svijetu nije ovdje samo zato što je najstariji, već i zato što je bio bitan u ranom razvoju igre. Osnovan je 1857. – šest godina prije osnivanja Nogometnog saveza – i igrao je po vlastitim pravilima (zajedno s pravilima FA) prva dva desetljeća. Iako Sheffield FC nije bio prisutan na prvih nekoliko sastanaka FA, bio je uključen u donošenje Pravilnika o savezu.

Bio je svjetionik nogometnog saveza na sjeveru. Godine 1867., kada su samo četiri kluba prisustvovala sastanku FA, osnivač Ebenezer Cobb Morley razmišljao je o zatvaranju FA, Sheffield FC je bio taj koji je pomogao održati nogometni savez na životu.

Klub je sada u sedmom rangu engleskog nogometa, ali njegov kulturno-povijesni značaj je ogroman.

Queen’s Park FC

Osnovani desetljeće nakon Sheffield FC-a, The Spiders su najstariji klub u Škotskoj. Queen’s Park FC bio je pionir igre dodavanja za razliku od engleskog dribling stila igre iz 1860-ih.

Iako je klub ubrzo nakon osnutka prešao na crno-bijelu boju dresa, Škotska reprezentacija i danas nosi plavu boju zbog Queen’s Parka. Naime, klub je osigurao dres svakom pojedinom članu reprezentacije za prvu službenu utakmicu reprezentacije protiv Engleske 1872. godine.

Queen’s Park FC je i klub prvog crnog međunarodnog nogometaša na svijetu – Andrewa Watsona – i također je bio ključni ambasador nogometne igre u inozemstvu, igrajući utakmice u Irskoj i Danskoj. 

Blackburn Olympic

Iako je klub postojao tek nešto više od desetljeća, Blackburn Olympic je bio taj koji je poremetio izvornu ideju ‘džentlmenske igre’ postavši prvi klub radničke klase i prva sjeverna momčad koja je 1883. osvojila FA kup.

U Netflixovoj seriji “The English Game” netočno je prikazana borba za FA kup. Fergus Suter je bio igrač gradskog rivala Blackburn Roversa. Olympic nije imao niti jednog Škota u svojoj postavi koja je osvojila FA Cup; samo devet Lancashiraca i dva Yorkširca, uključujući bivšeg kapetana Engleske Jacka Huntera.

Olympic je razbio stari poredak, ali Roversi su na kraju pobijedili, osvojivši sljedeća tri izdanja FA kupa. Olympic se nije mogao sasvim prilagoditi natjecateljskom okruženju nove profesionalne ere kasnih 1880-ih i raspao se 1889.

Corinthian FC (Corinthian-Casuals FC)

Foto: Chris Lee

Nitko nije putovao tako daleko u prvim desetljećima nogometa kao Corinthian FC (sada Corinthian-Casuals FC). Njihove turneje po Južnoj Africi, srednjoj Europi, Skandinaviji i oba kraja Amerike su legendarne.

Bivši Corinthiansi uključuju spomenutog Andrewa Watsona, višebojca Charlesa Burgessa (CB) Fryja, Charlesa Wreford-Browna – koji je prvi skovao riječ “nogomet” – i pojavljivanje Charlesa Millera, “oca brazilskog nogometa”.

Ne samo da je klub inspirirao stvaranje Sport Cluba Corinthians Paulista iz São Paula, već je ostavio i trofeje za natjecanje, na primjer u Mađarskoj i Švedskoj.

Dick, Kerr Ladies

Ženski nogomet postojao je u Britaniji desetljećima prije nego što su se žene iz tvornice Dick, Kerr & Co. u Prestonu, Lancashire, okupile kako bi formirale nogometnu momčad tijekom Prvog svjetskog rata. U roku od nekoliko godina, Dick, Kerr Ladies prikupile su tisuće funti za ranjeno osoblje, odigrale su prvu žensku međunarodnu utakmicu protiv Francuske 1920. i igrale pred više od 50.000 gledatelja na Goodison Parku.

Engleski Nogometni savez 1921. zabranio je ženske utakmice koje su se održavale na terenima pridruženim FA-u, Dick, Kerr Ladies su igrale gdje su mogle – obilazeći SAD 1920-ih i nastavile sve do 1960-ih. FA je ukinuo zabranu 1971. godine.

Kako bi izgledao ženski nogomet danas da im je bilo dopušteno igrati 1920-ih?

Lilian Parr | Wikimedia

Club Nacional de Football

Nacional je jedan od duopola urugvajskog nogometa uz Peñarol. Njih dvoje uživaju u najdugovječnijem gradskom derbiju u Južnoj Americi.

Klub je značajan na više frontova. Dok je Nacional treći najstariji postojeći klub u Urugvaju nakon Albiona i Peñarola (osnovanog kao Central Uruguay Railway Cricket Club – CURCC), oba starija kluba osnovali su britanski emigranti. Kada je Nacional osnovan 14. svibnja 1899., postao je prvi nogometni klub u Latinskoj Americi koji su osnovali lokalni kreolci.

Nacional također može tvrditi da je imao prvog hincha (vođu navijača) na svijetu. Prudencio Miguel Reyes bio je zaposlenik Nacionala, održavao opremu, pumpao lopte (“hinchador de balones”)  te postao vođa navijača. Njegovi povici ‘¡Arriba Nacional!’ odzvanjali su Montevideom ranih 1900-ih godina. Izraz hincha zadržao se za nogometne navijače u španjolskom jeziku.

Foto: Spong8 | Wikimedia

Alumni Athletic Club

Osnovali su 1890-ih igrači engleske srednje škole u Buenos Airesu. Školu je osnovao Alexander Watson Hutton, rođen u Glasgowu, kojeg mnogi smatraju ocem argentinskog nogometa. Momčad koja će postati Alumni Athletic Club osnivač je Argentinske nogometne lige (AAFL), koja je oživjela raniji pokušaj natjecanja u Argentini, prve takve lige izvan Britanije ili Irske.

Alumni je raspušten 1913., ali je u dva desetljeća postojanja deset puta osvojio novo argentinsko prvenstvo, kao i niz – River Plate kup natjecanja protiv urugvajskih momčadi.

Alumni su također ugostili britanske timove, uključujući Southampton i Nottingham Forest. Njihov poraz od Foresta rezultatom 6-0 inspirirao je predsjednika Independientea da promijeni boju kluba iz bijele u crvenu.

Vasco da Gama

Kao i mnogi drugi Carioca klubovi, nogometna grana Vasca da Game nastala je iz veslačkog kluba. Početkom 1920-ih, klub je osvojio lokalno prvenstvo u Rio de Janeiru igrajuči s crnim igračima i igračima iz radničke klase u vrijeme kada su u Brazilu bile prisutne klasne i rasne podjele.

Mnogi od elitnih klubova zahtijevali su od Vasca da isključi one igrače za koje se smatralo da su ‘nepodobni’, te su zaprijetili da će Vascu zabraniti pridruživanje njihovom novom savezu. Vasco je to odbio, a njegov predsjednik dr. José Augusto Prestes izdao je ono što je poznato kao ‘povijesni odgovor’ na zahtjeve elitnih klubova.

Na kraju je postignut dogovor, a Vascova pozicija pomogla je proširiti mogućnosti za crne igrače, uključujući Leônidasa, koji se pojavio na dva svjetska prvenstva 1930-ih.

Vasco da Gama odigrao je ključnu ulogu u demokratizaciji brazilskog nogometa

Athletic Club de Bilbao

Athletic Club de Bilbao nije najstariji klub u Španjolskoj, ali je vjerojatno najznačajniji na samome početku. Klub je nastao spajanjem dviju momčadi koje su se okupile kako bi se natjecale na prvom kup natjecanju u Španjolskoj – La Copa de la Coronación (Krunidbeni kup) u Madridu 1902. godine. Tim je osvojio taj trofej i osvojio prva dva izdanja Copa del Rey (Kup kralja) u sljedeće dvije godine.

Izvorni stadion Athletic Cluba San Mamés bio je prvi namjenski izgrađen nogometni stadion u Španjolskoj, a prvi gol na njemu zabio je Rafael ‘Pichichi’ Moreno, čije nasljeđe živi u ime trofeja dodijeljenog najboljem strijelcu La Lige.

Sestrinski klub Athletic Cluba sa sjedištem u Madridu postao je organizacija koju danas poznajemo kao Atlético de Madrid. Athletic Club je 1912. osnovao nogometnu akademiju “Cantera” u kojoj je bilo dozvoljeno igrati samo igračima s baskijskim porijeklom. Athletic Club je jedan od samo tri kluba koji nikada nisu ispali iz prve lige Španjolske, zajedno s Real Madridom i FC Barcelonom.

Genoa Cricket and Football Club

Jadna stara Genova – zaglavila na devet talijanskih naslova gotovo cijelo stoljeće. Jedan scudetto nedostaje da bi mogla nositi zvijezdu iznad svog grba za osvajanje deset scudetta. Najstariji postojeći talijanski klub bio je ključan za organiziranje nogometa na sjeveru poluotoka- Njime je upravljao James Richardson Spensley iz Stoke Newingtona u istočnom Londonu.

Spensley je pomogao u osnivanju Talijanskog nogometnog saveza (sada FIGC) 1898. i organizirao prvo talijansko prvenstvo u svibnju te godine. Genoa je osvojila taj turnir “Četiri kluba” u Torinu, koji se odigrao u jednom danu.

Klub je u narednim desetljećima osvojio više naslova pod vodstvom Engleza Williama Garbutta, ali deseti naslov trenutno izgleda daleko.

Hajduk Split

Ne samo da je splitski Hajduk bio ključni svjetionik za okupiranu naciju tijekom Drugog svjetskog rata, već je klub zaslužan i za uvođenje ultra kulture u Europu. Nekoliko članova momčadi i navijača Hajduka prepričalo je događaje koje je jugoslavenska reprezentacija doživjela na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 1950. godine. Potaknuti atmosferom koju stvaraju brazilski navijači, navijači splitskog Hajduka formirali su Torcidu, prvu i najstariju organiziranu navijačku skupinu u Europi.

Ova kultura, pjesme i navijanja na kraju se proširila diljem Europe zahvaljujuči navijačima Hajduka.

Redakcija Navijačkog Radija zahvaljuje gospodinu Chris Leeu na ugodnom razgovoru i uručenom materijalu. Knjigu gospodina Leea Origin stories – The Pioneers Who Took Football To The World možete kupiti putem njegovih kanala. Knjiga prati nogometna zbivanja do prvog Svjetskog prvenstva 1930. godine. 

Web: Outside Write

Twitter

Instagram 

Podržite rad Navijačkog Radija uz Like, Share ili Follow naših društvenih mreža.

Odgovori