ZOI: Debitantica Ljutić 28. u veleslalomu, domaćin Igara ispričao se Lei Jugovac

Home
PEKING – Trećeg natjecateljskog dana na na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu mlada hrvatska skijašica Zrinka Ljutić (18) nastupila je kao jedina hrvatska predstavnica u veleslalomskoj utrci i zauzela 28. mjesto. Priopćenje HOO-a prenosimo u cijelosti.

Nakon što su anticovid-testiranja spriječila u toj ambiciji našu najbolju skijašicu Leonu Popović, i druga iskusnija skijašica, Andrea Komšić, nije imala sreće s nastupom u veleslalomu. Prilikom zagrijavanja za utrku doživjela je ukočenost vrata i bolove u leđima pa se, uslijed toga, nije pojavila na startu.

Zrinka Ljutić je nakon prve vožnje bila 36., sa zaostatkom od 4.94 sekunde za kasnijom olimpijskom pobjednicom, Šveđankom Sarom Hector, a nakon drugog “laufa” bila je 28., sa zaostatkom od 8.08 sekundi za Hector. Srebro je osvojila Talijanka Federica Brignone (+0.28), a broncu Švicarka Lara Gut-Behrami (+.0.72). Najveće favoritkinje za olimpijsko postolje nisu ispunile očekivanja – Slovakinja Petra Vlhova bila je tek 14., dok je braniteljica olimpijskog zlata, Amerikanka Mikaela Shiffrin, promašila vrata u prvoj vožnji te ostala bez plasmana.

“Nisam zadovoljna zaostatkom i nisam dobro vozila, iako nisam imala osjećaj da je zaostatak tako velik. Uvjeti su stvarno dobri i stvarno mi je žao što to nisam iskoristila. Ovo je novo iskustvo za mene i nadam se da ću drugom prilikom biti pametnija”, komentirala je Zrinka Ljutić svoj olimpijski debi u Pekingu.

U Misiju HOO-a u Pekingu u ponedjeljak je stigao odgovor na prosvjedno pismo upućeno Organizacijskom odboru Igara povodom kompliciranog postupka testiranja na Covid-19 i popratnih aktivnosti, uslijed kojih je hrvatska snowboardašica Lea Jugovac izostala sa svečanosti otvaranja Igara 4. veljače, a sutradan ostala i bez olimpijskog nastupa u slopestyleu.

U pismu isprike, koje je uputio voditelj servisnog centra NOO-a u Olimpijskom selu Zhangijakou, Hailing Xie, predstavnici domaćina Igara, među kojima i dopredsjednica Organizacijskog odbora Han Zirong, žale zbog Leina dugog čekanja te pretrpljenog stresa uslijed neadekvatnog prijevoza u Olimpijsko selo. Na zahtjev dopredsjednice, glavni direktor operativnog tima Olimpijskog sela Zhangijakou, Jia Kai, upriličio je prijam Lei Jugovac i njezinom treneru Darku Bilenu.

“Ispričali su nam se u ime organizatora za sve što se dogodilo, a osim isprike, naveli su i da, temeljem ove pogreške dodatno nastoje ubrzati proces dobivanja PCR rezultata kojim se jednom dnevno moraju testirati svi sportaši i osoblje. Bilo mi je drago primiti ispriku. Iako ona ne mijenja moju situaciju i propušteno natjecanje, potvrđuje da su organizatori doista počinili propust i da su toga svjesni”, sažela je dojmove s prijama Lea Jugovac.

Naravno, predstavnici organizatora Igara poželjeli su Lei i puno uspjeha u nastavku olimpijskih nastupa:

“Uz prigodne poklone, zaželjeli su mi sreću i uspjeh u nastupu 14. veljače i ponudili svu pomoć, ukoliko dođe do ikakvog problema za vrijeme našeg boravka. Nadam da neće biti potrebe i da smo svu lošu sreću za ove Zimske olimpijske igre „ispucali“.”

Četvrtog natjecateljskog dana na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu na skijališta izlaze naši nordijci. Od 9 sati skijaške trkače Vedranu Malec, Marka Skendera i Tenu Hadžić očekuju kvalifikacijski nastupi u pojedinačnom sprintu slobodnim načinom.

Napisao/la  

Odgovori