Ča je pusta Liga prvaka kontra Prve HNL?

Home
Čak ni najveći optimisti među promotorima Prve HNL, nisu donedavno mogli niti zamisliti, da će početkom tjedna u ožujku u kojem se igraju uzvratni susreti osmine Lige prvaka, glavna tema u domaćim nogometnim krugovima biti upravo – nacionalno prvenstvo.

I nije tomu razlog nezanimljiva Liga prvaka, koliko više nego zanimljiva i kao nikada do sada neizvjesna borba velike četvorke hrvatskog nogometa za titulu prvaka.
Vode se danas stručne i manje stručne rasprave o tome – tko od četiri prvoplasirane momčadi Prve HNL ima najpovoljniji raspored u preostalih deset kola, hoće li se prvenstvo rješavati u derbijima ili “malim utakmicama”, može li se Hajduk vratiti u borbu za prvaka nakon kiksa u Puli ili će Dinamo u subotu na Poljudu potvrditi ulogu prvog favorita za osvajanje trofeja.
 
Isto tako, žustro se raspravlja o šansama Osijeka i Rijeke koji na papiru imaju lakši raspored utakmica od Dinama i Hajduka i vrebaju iz prikrajka čekajući ishode sa tri vječna derbija Zagrepčana i Splićana koliko ih je do kraja prvenstva ostalo.

Debate se vode i oko ključnih igrača iz klubova koji su glavni pretendenti za naslov, pa je tako u prvome planu nagovještaj povratka u formu Dinamovog fantaziste Brune Petkovića, pojačana glad za golovima Rijekinog golgetera Josipa Drmića, krajnji dometi osječkog tandema Caktaš – Lovrić ili pitanje koje najviše muči hajdukovce – mogu li zajedno igrati Livaja i Kalinić.

Nimalo manje zanimljive nisu ni emocijama nabijene diskusije o trenerskoj kvaliteti Kopića, Bjelice, Tomića i Dambrauskasa, četvorice stručnjaka od kojih će samo jedan na kraju priče postati – trener prvaka.

Tenzije podižu i stalna prepucavanja među navijačkim skupinama četiri kluba, na stadionima, na internetskim forumima i svim ostalim mjestima gdje se može čuti njihov glas. A on je sve jači što se prvenstvo primiče svome kraju, pogotovo će biti važan na derbijima poput subotnjeg na Poljudu.

Malo je takvih nogometnih zaljubljenika u Hrvatskoj koji znaju ime glavnog suca današnje utakmice Lige prvaka između Liverpoola i Intera, ali je još manje onih koji ne znaju da predstojeći vječni derbi u Splitu sudi Dario Bel iz Osijeka, onaj isti sudac koji je iz VAR sobe pozvao glavnog suca Pejina i zbog prekršaja Nikole Kalinića poništio gol Stipe Biuka u Puli.

Moramo se izgleda pomiriti s time, da će u hrvatskom nogometu suci zauvijek ostati glavni krivci za poraz ili nečiji gubitak titule prvaka, ma koliko napredovala tehnologija koja im asistira. Jer, ne može baš sve biti idealno (vuk sit, a sve ovce na broju) ni u sezoni u kojoj je domaće nogometno prvenstvo gurnulo u drugi plan interes za elitnom Ligom prvaka.

Napisao/la 

Odgovori