Hoćemo reprezentativan derbi bez sudačkih repova!

Home
ZAGREB – Sutra se na Poljudu igra zaostala utakmica 9. kola Prve HNL između Hajduka i Dinama. Dva dana uoči velikog derbija, na treningu Bijelih “feštalo” je više od 2500 torcidaša, a njihova glavna poruka igračima i treneru stala je u samo dvije riječi: “Hoćemo pobjedu!”

Pobjedom u derbiju, trećeplasirani Hajduk bi se pet kola prije kraja prvenstva približio vodećem Dinamu na “škakljiva” četiri boda zaostatka, dok bi porazom Dambrauskasova momčad “ohladila” svoje vruće želje na nedostižnih – minus 10 bodova. Podjela bodova u derbiju ostavlja Modre na razmaku od sadašnjih sedam bodova i Bijelima, za razliku od lidera prvenstva, nikako ne odgovara. Ne čudi stoga da Torcida traži isključivo pobjedu u sutrašnjoj utakmici, jer samo pobjeda ostavlja nadu Splićanima u borbi za titulu prvaka koje se nisu odrekli.

Sve ovo upućuje na to, da sutra na Poljudu nećemo gledati utakmicu sličnu onoj koju su isti protivnici odigrali sredinom ožujka – utakmicu bez golova, bez izglednih prilika za gol, obostrano taktički opreznu i tešku za gledanje. Hajduk jednostavno nema izbora: mora napasti Modri gol od prvog sučevog zvižduka i hrabro odigrati utakmicu s puno preuzetog rizika u igri. Dinamo će, po svoj prilici, strpljivo čekati svoje šanse u greškama protivnika i napraviti sve da po prvi put u ovome prvenstvu zatrese mrežu Bijelih. Za vjerovati je, kako ćemo napokon gledati utakmicu dostojnu imena – derbi, u atmosferi kakva se jedino u Splitu može doživjeti.

Priželjkujemo pravu “feštu od baluna” koja neće po ničemu zaostajati za velikim derbijima u jakim europskim ligama, iako se u ovom slučaju ipak radi o zaostaloj utakmici iz prvog dijela prvenstva. Svaki dobronamjeran i širokogrudan zaljubljenik u nogometnu igru volio bi u četvrtak ujutro pročitati u hrvatskim medijima da je splitski derbi, neovisno o rezultatu, protekao bez incidenata – kako na travnjaku, tako i na tribinama. Umjesto imena glavnog suca utakmice Igora Pajača, na naslovnicama bi kud i kamo ljepše bilo vidjeti ime nekog od aktera u bijelom ili modrom dresu koji je svojom lucidnošću i potezom od kojeg zastaje dah, riješio pitanje pobjednika.

Značajan je broj onih kojima su dobrano dozlogrdili svi sudački ili VAR repovi koji se uporno vuku za gotovo svakim derbijem u Prvoj HNL. Jedini poljudski rep ovoga puta neka ostane onaj koji su stvorili navijači Bijelih prilikom kupovine ulaznica. A može i još jedan, najpoželjniji od svih repova: rep-rezentativan nogomet prikazan na derbiju.

Odgovori