Plantić osvojio brončanu medalju na Europskom prvenstvu

Borilački Sportovi
Naš olimpijac Luka Plantić (25), član BK Salone, osvojio je brončanu medalju za Europskom prvenstvu u Erevanu!

Bravo Luka, čestitke za veliku europsku medalju, dosad najveću u karijeri nakon što je bio i juniorski prvak Europe i svjetski doprvak!

Nastavljen je trofejni niz hrvatskog boksa: 2019. godine europske seniorske bronce osvojili su Toni Filipi i Marko Milun, kao i stariji brat Damir Plantić 2017. godine. Posljednje finale za Hrvatsku boksao je i osvojio zlato za Hrvatsku Filip Hrgović 2015. godine.

Ove godine u seniorskoj konkurenciji do 22 godine Gabrijel Veočić postao je prvak Europe, Noa Ježek osvojio broncu, a Nikolina Ćaćić srebrnu medalju na EP-u U-22 u Poreču. 

Luka je zaslužio i više, zaslužio je finale u Erevanu, borbu za zlato i titulu najborbenijeg boksača na Europskom prvenstvu!

IBA-ini suci ponovo su to vidjeli drukčije, Luka Plantić ponovo je zaustavljen kontroverznom podijeljenom odlukom i kriterijem kao i lani na Olimpijskim igrama u Tokiju i Svjetskom prvenstvu u Beogradu!

Luka Plantić meč polufinala protiv Rusa u dresu Srbije Artjoma Agejeva izgubio je podijeljenom odlukom 4:1!

Otpočetka je Luka jurišao i neumorno pritiskao srpskog Rusa, iskusnog Agejeva (30) koji se u prvoj rundi znalački branio iz kontragarda, dobro se kretao i odolijevao Lukinim naletima i zadavao kontre kojima je dobio prvu rundu sa 4:1.

U drugoj i trećoj rundi Luka Plantić je pojačao juriše, zasipao Rusa sa sve više serija i kombinacija udaraca, a Rus Agejev sve je češće tražio spas u držanju i naslanjanju tijelom na Plantića.

Iskusni njemački sudac u ringu blagonaklono je tolerirao Rusu česta držanja, razdvajao i očinski ga opominjao i davao mu vremena za predah kada je mogao biti i na rubu brojanja.

Potpunu inicijativu Plantića u drugoj rundi suci su opet bodovali 4:1 (?) u korist srpskog Rusa i Luki je u trećoj preostalo maksimalno riskirati i neumorno napadati.

Plantić je upravo to i napravio, izvukao je zadnje atome snage i napao iz svih oružja, držao je Rusa Agejeva na konopcima, ovaj se naslanjao i držao Luku, tražio predah koji mu je iskusni njemački sudac i dozvoljavao, a kad mu je već krenuo dati javnu opomenu, opet ga je obazrivo savjetovao i omogućio mu predah da se oporavi za finiš.

Rus je sretno bez brojanja kraj dočekao na nogama, treću rundu dobio je Plantić sa 3:2, nedovoljno za triijumf, jer suci su ukupno bodovali meč 4:1 u korist Agejeva, jednog od sedmorice Rusa koji nose dres Srbije na EP-u u Erevanu.

Luka Plantić iz protesta je na kraju sjeo u ringu, jer imao je i te kako razloga iskazati nezadovoljstvo sudačkim kriterijem koji mu je odnio finale i san o zlatu.

Svaka čast Luki na prikazanoj borbi i na svemu što je prikazao i kako se srčano borio na Europskom prvenstvu u Erevanu – na dvije sjajne, antologijske pobjede nad Gruzijcem i domaćim Armencem, a u polufinalu se nije morao boriti samo protiv Rusa u dresu Srbije!

Čestitke na medalji Luki, treneru Tomislavu Bašiću i izborniku Kristijanu Hodaku, Luka je napravio sve što je bilo u njegovoj moći za najviši plasman!

Bravo Luka, glavu gore, napravio si sve! Borio se lavovski, srčano do zadnjeg daha, preko maksimuma!

Napisao: boks-savez.hr

Odgovori