Zašto će Zlatku Daliću trebati puno “modrićevske” lucidnosti?

Nogomet
ZAGREB – Lipanjski ciklus od četiri utakmice u Ligi nacija, hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je neugodnim osječkim porazom od Austrije, a zatvorila povijesnom pobjedom nad svjetskim prvacima Francuzima u Parizu.

Dodamo li tome splitski remi s Francuzima i impresivnu pobjedu protiv Danaca u Kopenhagenu, možemo slobodno reći da su Vatreni još jednom osvijetlili obraz hrvatskog nogometa i to u “natjecanju koje nitko ne želi, a svi moraju igrati”.

Sedam lipanjskih bodova osvojenih u Ligi nacija daje velike izglede izabranicima Zlatka Dalića, da rujanski ciklus od dvije preostale utakmice zaključe kao pobjednici svoje skupine. Kad su se karte već tako otvorile, bilo bi veoma poticajno za Modrića i društvo rezultatski iskoristiti pruženu priliku, makar se radilo o “nizu precijenjenih prijateljskih susreta” kako je Ligu nacija opisao belgijski reprezentativac Kevin De Bruyne.

Četiri utakmice Lige nacija odigrane u samo deset dana, nisu nam u konačnici donijele samo bodovno zadovoljstvo i dvije velike pobjede: one su po tko zna koji put potvrdile svjetsku klasu nositelja igre hrvatske reprezentacije i što je još važnije u ovom trenutku, iznjedrile neka nova imena koja će svojom prikazanom kompetitivnošću pojačati ionako jaku konkurenciju među imenima onih koji će u studenome otputovati na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Prije svih, riječ je o Martinu Erliću i Josipu Šutalu, dvojici mladih obrambenih igrača koji su svoje role u reprezentaciji odigrali toliko rutinirano da u njima mnogi više ne gledaju samo budućnost, već i sadašnjost u reprezentaciji svjetskih doprvaka.

 

Ono što se u početku Lige nacija komentiralo kao rezultatski alibi Zlatka Dalića, a to je davanje prilike igračima koji manje igraju (Josip Stanišić, Josip Brekalo, Luka Ivanušec…) i onima koji tek dolaze, pokazalo se na kraju kao dodana vrijednost rezultatskim ostvarenjima Vatrenih.

Dodajmo stoga i uspješnu promociju devetnaestogodišnjeg veznjaka Luke Sučića, koji je na utakmicama Lige nacija dobio priliku igrati sa svojim nogometnim uzorom i imenjakom Modrićem, “monstrumom lucidnosti”, kako ga je nazvao francuski Le Figaro. Hrvatskom izborniku trebat će puno “modrićevske” lucidnosti i sportske hrabrosti da u Katar povede sve one koji će Hrvatskoj podariti nove reprezentativne podvige.

Pri tome, godine i iskustvo ne smiju biti odlučujući kriteriji, jer su lipanjske utakmice u Ligi nacija lijepo pokazale koliko je taj kriterij relativan. Samo sprega onih iskusnih znalaca i onih bogomdanih talenata čiji je nogomet umnogome zreliji od njihovih godina, ulijeva pregršt “mundijalskog” optimizma u naša očekivanja.

Napisao/la 

Odgovori